Ο Ναός της Παναγίας στο Παλιόκαστρο της Φολεγάνδρου

Η Φολέγανδρος κατοικήθηκε από παλαιότατους χρόνους. Ειδικά για την περιοχή του Παλιόκαστρου, δηλαδή την κορυφή του βράχου που βρίσκεται ο Ναός της Παναγίας, περιηγητές του 18-19ου αι. που προσπάθησαν να μελετήσουν και συμπληρώσουν τις υπάρχουσες επιγραφές σε διάφορα διάσπαρτα αναθήματα αναφέρουν ότι υπήρχε εκεί Ναός του Προστατηρίου Αχιλλέα και της Σελασφόρου Αρτέμιδας, ή ακόμα της μητέρας τους Λητούς.
Λίγο πιο κάτω από την Παναγία στο νεκροταφείο, διατηρούνται τμήματα από την βάση τείχους με μεγάλους ισόδομους λίθους του 4ου αι. ενώ το νησί αναφέρεται σε δύο επιγραφές του 4ου και 5ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκαν στην Ακρόπολη και τους Δελφούς.
Υπολείμματα τοίχων και όστρακα όλων των εποχών, από την κλασσική εποχή μέχρι τα νεώτερα χρόνια, υπάρχουν διάσπαρτα στην κορυφή του Παλιόκαστρου, ενώ σπαράγματα γλυπτών και βάσεις αγαλμάτων σώζονται εντοιχισμένα ή ακουμπισμένα στον περίβολο της Παναγίας και στο Κοιμητήριο.
Η δεσπόζουσα και ταυτόχρονα ασφαλής λόγω της απόστασής της από την θάλασσα θέση του Παλιόκαστρου και το απόκρημνο του εδάφους πράγματι συνηγορούν για την διαχρονική εγκατάσταση εκεί λατρευτικών αλλά και οχυρωματικών κατασκευών.

Αρχιτεκτονική μελέτη αναστήλωσης, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

  Ολύμπου 40, Γέρακας, Αττική / τηλ:2106392213 / info@diastylos.gr